Thursday, November 29, 2012

Project patch lace

Dulu sibuk bermanik ekk..skrg aku sibu ber'patch lace' pulak..tp x de la sesibuk mana...baru berkecimpung jek...Asalnya dapat kain from Yanie utk bridesmaid masa wedding dia hujung December ni...so,kain plain harusla dicorakkan...barulah meriah...last week Cik Nor (tailor) baru pos baju...sampai2..wahh..so teruja..memang dapat apa yg aku inginkan..terbaiklah Cik Nor...

Aku start tempah baju kat Cik Nor lepas deliver last year...jiran belakang rumah MIL...MIL yg suggestkan sebab masa tu nak raya then x de tailor nak jahitkan baju2 aku...sobbs..then, hantar sekali..best! hantar 2x best! Sejak dari tu, setiap kali balik kampung mesti hantar 2,3 pasang kain utk ditempah & amik baju-baju yg siap ditempah...on going gtu...kekekeke...walaupun Cik Nor ni tailor kat kampung je tapi design2 up-to-date yg aku request dia boleh buat...aku sketch je utk dia...baju kurung, baju melayu, dress jubah, kemeja, blouse pun boleh...dah la upah murah...best bganda..!!

Upah utk baju kurung RM35..kurung moden RM40..kalau design complicated, pelik2 sikit paling2 pun RM45...seriously x pernah lebih RM50..kecuali lining laa..itu double charge..but still murah & affordable...kat bandar mana dapat beb! 

Ok...cerita pasal Project patch lace aku...ni percubaan pertama aku...lace bli di Jakel...lace yg buat baju tu..then kita potong2 kan ikut curve dia...staff Jakel tu yg bg idea...So,pada asalnya nak buat design mcm ni...tapi bila dah potong2 lace tu..bila nak sambungkan x cukup plak..lorrr...


dengan daya pemikiran yg kreatif...maka terhasillah....taraaa....
Ni baru siap sebelah je ni...sebelah lagi next2 week kot..hahaha...dah ada anak ni memang mencabar nak wat kerja-kerja cmni ek..aku baru bawa turun bekas alatan jahit...dia dah ngekor belakang dah..aku duduk..dia dah duduk depan ngadap aku...aku pegang gunting dia pun sibuk nak 'tolong'...sabar je..nasib baik comel! hihi...

Aku akan pastikan before wedding Yanie dah siap baju ni...lalala...walaupun tak secantik designer...tapi puas hati tgk hasil tangan sendiri...senget sikit2 tu ko pejam mata jekkk...kira halal...huhuhu...

3 comments:

JIVEBUMZ said...

cantik dan kemas jer tak nampak senget2 pon.. N sememangnya kreatif gitu!

sweethOneY said...

Rajin ! Aku beli net konon2 nk buat veil masa kawen tu haram sampai ke sudah tak bersentuh hahaha buat rugi duit aku je dahla mahal plak tu hahah

Wawa said...

ce cter cik nor ni duk mana. teringin gak nak hantar. hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...