Thursday, December 27, 2012

WISHLIST 2013

Sedar x sedar dah masuk end of December...rasa macam baru je masuk January ritu kot...hurmmm...time flies sooo fasttt...!! mungkin masa sekolah...belajar dulu terasa lama...tp since dah bkerja ni laju je masa bjalan...mana taknya..aku bg contoh...kalau sekali attend meeting 2-3jam...klo seminggu 3x meeting..dah berapa jam? klo sebulan? setahun? haaa...beratus2 jam abis g meeting je...duduk congok gtu jekk...orang bg kuih kita makan...hahaha...tu aku laa..org lain semangat kot g meeting...lalalala...

Cerita pasal wishlist...Alhamdulillah...wishlist 2012 hampir semuanya tercapai...**click here  8 out of 10 wishlist 2012 tercapai...syukur...satu-satunya yg betul2 x tercapai tu is 'Permanent Job'...belum ada rezeki lg...masih kekal berstatus Kontrak...so far...dah 2x apply job permanent...tp belum dipanggil interview...dan dah 3x dipanggil exam SPA (Auditor, Akauntan & PTD) dan 3x tu aku x attend...sebabnya? aku x ready nk jawab exam...owhh...my bad...mungkin dah selesa kerja di tempat skrg dan mengharapkan offer di tempat bkerja sekarang..."haaaarapan setinggi gunung...."

Then, ada lg satu wishlist x tercapai adalah savings 5k..iyerr..bg korang 5k tu sikit..anytime boleh kumpul..tp bg aku yg gaji secoet nih dgn komitmen yg banyakkk...agak tkial2 nk kumpul...mana taknya...baru nak kumpul...dah korek tabung bayar itu ini...rumah la..kereta la...itu la..ini la...latest is house renovation...sedikit sebanyak as isteri haruslah nak bantu si suami..yer dok...nak2 ktorg ni sama2 baru nak mula kehidupan...wahh...

Terasa nak create Wishlist 2013 pulak. Mungkin some people takde wishlist pun boleh je melalui hari2 mendatang. Tapi bagi aku...wishlist ni satu 'benchmark' untuk berusaha & upgrade diri. Then, at da same time, aku boleh wat planning yg terbaik utk diri & keluarga.

1. Permanent job - wishlist yg dicarryforward....kalau ada rezeki dapat permanent..syukur sangat2...dah 3 thn berstatus kontrak..walaupun benefitnya sama tapi privilege nya lain tao.

2. Anugerah - Ok..kalau x dapat permanent job..aku target nak Anugerah Khidmat Cemerlang (AKC) boleh? Marilah bkerja bsungguh2 dengan ikhlas..

3. Vacation - nak vacation yg overseas...naik aeroplane ke train ke...x kisah la....tp klo domestic nek flight pon ok..kesian Aryyan x pernah naik plane..selalu tgk je..benda awal dia kenal is aeroplane ok..last aku naik plane masa outstation ke KK 2010..mabuk teruk sbb tgh pregnantkan Aryyan...since dat, aku fobia nak naik plane..owh..sebut KK pon tekak aku kembang..why..??

4. Savings 5K - sama mcm wishlist 2012 jugak...kita continue...dapat lebih lg bagus...insyaAllah..savings ni simpan utk emergency waktu betul2 terdesak je...

5. Investment - daripada savings yg ada tu nak invest either beli rumah utk disewakan or emas...mungkin yg ni takes time sebab long term...but dah plan hala tuju simpanan tu...

6. Pregnant - wishlist ke? tapi nak baby deliver on 2014 can ar..? kita try & eror je nanti...ngeh2..jeles jugak tgk rakan seangkatan dah ada 2 babies...tp apa2 pun kne prepare mental, physical & financial...betul tak? Papepun..i wish for Gegurl...tapi klo dpt Bebird jugak..x kisah...ada 2 Ultraman...

7. Master - teringin nak further study wat Master...masih 50-50 sebenarnya... Tapi kalau dah further study, at the same time nak preggy dengan anak kecil agak mencabar. Perlu dipertimbang-timbang-timbang kan lagi. Let pRincE_ZA habiskan Master dia dulu..insyaAllah dia konvo on 2014.

8. MIA (Malaysian Institute of Accountants) - dah kerja 3 tahun katanya boleh register MIA. Tapi aku masih x pasti kalau berstatus kontrak mcm aku ni layak ke tidak. Nak study pasal ni x sempat2 nampaknya..aritu website MIA x ley buka..tp skrg x try lg..

9. Kurus & cantik - ahaa..ku nak kurus..aritu berat naik 3 kg..pastu mcm hegeh2 je nak turun..dah kenapa?? so, target nak kurus slim mcm masa anak dara mcm b4 kahwin dulu...kulit pun nak mcm dulu..nak awet muda nak jadi Hot Mom..weckk!! nak muntah!! Pastu dah kurus nak pregnant pula?? ape ke hey..??

10. Rumahku Syurgaku - nak decor-decor NZa HSH secantik-cantiknya...sekarang rumah tgh bserabut coz under renovation...renovate porch & pintu sikit...sebulan lg siap kot..pastu start balik misi decor-decor...miss my home!


Ok..ini hanya wishlist...ada rezeki ada..kalau x de rezeki..kita carry forward ke tahun hadapan..mcm biasa...
kalau ikutkan..macam2 yang nak diwishlistkan...tapi kita amik yg penting2 je...yg berkualiti kononnya....apa Wishlist 2013 korang...???



4 comments:

MIN MAYA said...

good luck kakak :)

emy said...

moga tercapai semunya... In Shaa Allah....

ryy.han said...

Rasa MIA xkira keje kontrak atau tak..janji ada degree dan 3 tahun related experience. Apply online je dh senang skrg ni

ryy.han said...

Rasa MIA leh je apply walau keje kontrak..sbb yg penting ada degree and 3 years related experience..

Skrg dh senang leh apply online..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...