Wednesday, December 19, 2012

Supplements....

Dulu masa anak dara memang x heran pasal supplements...just jaga makan tu pun sebab taknak gemuk kununnya....start preggy baru start consume supplements..itu pun ubat yang doctor bagi...selain dari tu aku x amik xtra supplements...ubat doctor tu pun dah cukup banyak...dalam pantang pun still makan ubat doctor & tambahan lain2 macam jeli gamat, pati haruan (standard ubat dalam pantang)...disebabkan aku breastfeed & diri sendiri pun tak sanggup aku x makan jamu until now..sebab berbau kot...berak berbau takpe tapi kencing berbau x suka...hehehe...boleh?

Few months lepas bersalin...aku consumed VCO...Alhamdulillah...dapat kembali berat sebelum kawen...and aku teruskan setahun lebih juga...tak dinafikan VCO memang bagus...dalaman & luaran...then, sebulan stop makan VCO atas faktor-faktor tertentu...out of stock pun iye...and actually faktor diri sendiri jugak yang nak mencuba sesuatu yang baru...hehehe...

Asalnya consume vitC untuk kulit jadi lebih mulus. Last time, akibat guna produk x sesuai dengan kulit, muka naik jerawat banyak. After tukar produk, terfikir nak amik supplement utk dalaman mcm vitC. Yelaa, punca jerawat ni ada kena mengena dengan darah yang kotor. Plus, vitC ni bagus utk kulit & juga antibodi. Pernah terdetik nak cucuk vitC coz cousin ada buat tapi tak berani la pulak...
BEFORE: Gambar bulan Jun & Julai...Struktur kulit kasar...Jerawat bertindih-tindih tumbuh area dagu especially....Menangis tengok gambar sendiri...pakai foundation & compact powder nak kasi tutup jerawat tapi tetap kelihatan...
Then, last month perasan berat naik 3kg...53kg naik jadi 56kg...ukurlilit badan pun naik...last measurement on November 2011 - 34", 27", 35"...latest measurement on October 2012 naik 34", 29", 38"...hah?? bila naik ni..?? bila? bila?? kenapa tak perasan??! OMG!! paling ketara tang perut/pinggang & punggung...

walaupun ada sesetngah org kata x banyak..ok je lagi...tapi bg aku banyak..& even klo amik gambar pun x perasan tapi bg aku dia bg kesan pada semua baju2 aku yg kebanyakkan nya ngam2 soi jekk...hahaha...so, bila badan naik sikit dah ketat semacam pulok...tapi takla ketara tapi rasa tak best...aaarrgghhh...stress!! laju2 fikir cane nak kembalikan semula kerampingan kononnya....hahaha...

Fikir punya fikir...survey punya survey...aku decide utk consume supplements from Shaklee...baru sebulan lebih consume...syukur..so far, hasilnya positive...utk kulit rasa getting better, parut2 jerawat lama hilang & rasa glowing..kulit pun rasa fresh & natural...dan actually aku dah 2 bulan stop pakai foundation (pRincE_ZA tak bagi sebab bg dia itu punca jerawat)..dan ramai gak perasan perubahan kulit...so,riang ria di dalam hati...
AFTER : Gambar bulan Nov & Dis...Jerawat dagu hilang..parut2 tu ada la sikit2 lg...tp rasa glowing sikit (perasan!)..baru ada keyakinan semula...NO foundation..pkai compact powder light2 je...

Even belum lost weight & less measurement sepenuhnya seperti anak dara...yelaa...ko ternak lemak 2 tahun...nak hilang dalam dua bulan..huh??! what do u expect kan? makan x control.....harapkan light exercise kt rumah..sit up je..lompat bintang..oleh itu, kenalah bersabar....

Dan latest weight last week...baru loss 1kg jadi 55kg....ukurlilit plak 34", 27.5", 37"...belum mencapai kepuasan maximum lagi...sobbsss T_T

But but but Shaklee teach me supaya minum plain water 2L-3L sehari...kalau tak, before ni rasanya 1L pun tak sampai kot...minum pulak yang manis2..makan berlemak..tak bilas dengan plain water...then, jangan makan ubat dengan air sejuk or air teh/kopi yg berkafein...dilarang sama sekali...ohh..tanpa disedari aku menyeksa badan sendiri sebelum ni...adoilaa....

Dan lagi sejujurnya aku rasa breast semakin anjal..seriously..mula2 x perasan sangat..tp bila 3,4 jenis baju pakai kita boleh perasan..nak2 aku dalam proses nak stop bf Aryyan...haruslah nak elakkan daripada menggelebeh kan...apa yg lebih penting...sebagai isteri & mama...buat kita rasa sihat bertenaga! Bagus juga utk 'hubungan' suami isteri..ececehh...(i can't believe i'm talking about this..ok..enough!) Orang lelaki pun boleh makan tao...


 Breakfast - 1 vitC, 1 Alfalfa...Lunch - 3 Lecithin, 1 Alfalfa...Dinner - 3 Lecithin, 1 Alfalfa...


Iklan ini tidak ditaja & tiada tujuan urusan perniagaan..just nak share info dengan korang...then, if korang berminat boleh contact mana2 Shaklee agent/distributor yang terdekat..kat FB tu berlambak dah distributor Shaklee ni...korang pilih je. Aku beli dengan colleague kat ofis ni je, dapat on da spot, jimat kos pos. Ada jugak jual trial pack...tapi aku dengan yakinnya beli 1 botol terus..harga? Not bad laa berbaloi...

1 botol Lecithin (pecah lemak) ada 180 capsules, makan 6 biji sehari...so, tahan sebulan...
1 botol Alfalfa (angkut lemak) ada 330 tablets, makan 3 biji sehari...so, tahan 3 bulan...
1 botol vitC (kulit, gusi dll) ada 180 tablets, makan 1 biji sehari...so, tahan 6 bulan...

Total monthly budget utk suplements x sampai RM100...mampu milik...


Tips nak tahu satu2 supplements or produk tu kena cuba 2,3 bulan utk lihat keberkesanan...but klo dalam bulan pertama or kedua dah rasa tak sesuai, makin worst ke apa boleh stop..tapi kalau x rasa apa2 boleh teruskan...Hopefully, dis supplements membantu aku melalui hari-hari yang indah bersama yang tersayang dengan sihat & bertenaga...wahh!!


p/s= If anyone nak buat testimoni for Shaklee products, sila minta kebenaran tuan badan yer...tq!

7 comments:

Zana Adieyza said...

yup dear, zana setuju sangat2 pasal shaklee ni..

zana dulu pun try trial pack..sbb suka sgt dgn hasilnya, zana trs jadi distributor.. hehehe..

hasil best, jimat dan yg pntg kita puas hati!

selamat ber"shaklee"..

cantik kulit N sekarang.. :)

nanonano said...

ye la, nmpak ketara sgt prubahan muke mu skrg weh,

Zumie said...

nampak berubah sgt..congrats...

DILL said...

waaaa... mmg byk beza! ;) sis vco 2 xamik da ke? aaaa.. sis EPO ambil x?

Noli@Ibu Wafa said...

wah dh cantik.. :)..tahniah2..hehe..noli pon agen gak..skrg consume ESP,vit e,oste,lecithin..baru je sebulan..xsbr nk tggu hasilnye..

nk mntak izin tuk testi blh?hehe..

LIKE la page noli yer.. http://www.facebook.com/shakesihatshakehebat

Maria Rajab said...

ketara beza ye..

aziyana said...

Itu lah Shaklee,sntiasa mmberikan kepuasan pd customer..kalo ade sape2 berminat do pm me..im one of the distributor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...