mcm rajin kan membaking skg...ni demi x nk membazir whipped cream yg bli tu...
aku skali bli kotak besar 1 litre...so,kne abeskan within 3 days...
tetibe trase nk mkn Bread Butter Pudding...1st time buat...
haaa...mmg seswai laa..bahan2 da ade...roti pon da nk expired...mmg x membazir..good!
balik2 keje..solat Asar...terus keluntung kelentang kt dapur...
smbil bakar smbil tu ley tgk Soffiya....hihihi...2 in 1...
Bahan-bahan:
Bread Pudding
8 keping roti
2 cawan fresh milk
2 cawan whipping cream
separuh cawan gula
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
sedikit butter
sedikit choc chips/kismis
Cream sauce
2 cawan fresh milk
separuh cawan gula
sedikit tepung jagung
Cara-cara:
1. Sapukan butter pada roti & permukaan bekas utk dibakar. Koyakkan roti susun dalam bekas.
2. Pukul fresh milk, whipping cream, gula, telur & esen vanilla smpai sebati.
3. Tuang adunan td ke atas roti. Biarkan smpai roti kembang.
4. Taburkan choc chips/kismis sebagai hiasan. Juga boleh ditaburkan di bahagian tengah adunan. (mcm ada 2 layer)
5. Panaskan oven 150 celcius,10 minit. Bakar adunan td 150 celcius, 30-40 minit. (smpai kekuningan mcm gambar)
6. Utk cream sauce, panaskan atas api fresh milk & gula. Masukkan sedikit tepung jagung dibancuh dgn air utk pekat.
7. Siap! boleh dimakan dgn fresh fruits juga.
utk 8 keping roti aku dapat 3 bekas medium size cmni...
Selamat mencuba.
7 comments:
sedapnye..aku paling gemar puding roti cmnie..nakkkk..hihi
terliur kty nengok..nak ckit
best tak?? terasa nak terai jugeeeee
Good!nk try kn beli whipping cream dulu la nmpk gayanye
Best kan citer sofiyya tu
sedapnyeee..yummy
nampak macam sedapppp terliur nengoknye
haishh tak boleh jadi kene beli oven jugak nie
Tumpang tanye..size cawan tu besar mana eh? Size cawan kopi? Ke mcm mug tu?
Post a Comment