Friday, February 11, 2011

sEsi LuaH pErasAan...

UPDATE : jWb pd sume cOmmenTs..yerr mMg gOv bg cuTi taNpa rEkod..tp uTk pErmaNent sTafF SHJ..sTaff kOntRak x LaYak...so far, org aTsn bLom wat kPtsN lg... ok...di pagi JUMAAT...aKu nk wat sEsi Luah pEraSaan jap...
sBb x tO nk Luah kt saPe...
pLus nk miNtak oPiniOn kOrang jGk....
aPe oPiniOn kOrang kaLo....
"sUmoNe yg wat paRt tiMe sTudy..tHen tiAp kaLi aDe tEst/eXam diE aMik cOti...?"
aPe kOrang aKn raSe...??
mmg Laa die aDe hAk...cOz cuTi diE...
but sTawon cuTi 20-25aRi je kOt...
tp LaTely aku dPt tau...
die mnTak org aTasan reLief kAn 'cuTi tAnpa rEkod' uTk diE...
cZ nk cuTi utk sEat for eXam tu...wutt...??
saTu sEm aDe 2x eXam..mid tErm gn fiNaL...x tMasuk tEst Lg...aT Least 4-5paPers fOr eAch eXam & test...so..kOrang kiRa Laa...!!
aPe kEs nih...?? boLeh kErr...??
fOr mE...ni x aDiL...!!
kLo cMtu...sume org nk wat paRt tiMe sTudy kAn...
gaJi dPt fuLL...cuTi Lebih dr org Lain...
aDehh...caNe ni wEh...?? aPe aKu patOt wat haa..??
aNy oPiniOn pLzz...
p/s=sOrry pd maNe~maNe piHak yg tRase..esp yg wat paRt tiMe sTudy..aKu juSt luah aPe yg aku raSe & nk wat yg tbaek bkn uTk diRi snDri..malah uTk dePartment aKu jgk...

12 comments:

♥z@z@♥ said...

yunk, kalo kat opis aku mmg bos aku luluskan cuti tanpa rekod tuk diorg yg further study & nk pg exam nie..xtau la kt tmpat lain cane..mmg byk kelebihan klau further study, lg² tuk pegawai dpt gaji penuh then study plak kt oversea(dlm negara pun ade gak)..sume kerajaan tanggung..so, pd aku, aku x kisah sbb aku malas nk further study sbb penat weh..haha

nanonano said...

x adil x adil,
tp tu la..kalau dah pihak atasan agree, ape ley buat, huhuhu

aDieyZa said...

N, kalau kat tmpt zana, mana2 pegawai yg nak ambik exam or test mmg akan dapat cuti tanpa rekod.. dgn syarat, tunjukkan bukti such as slip exam or jadual test yg lecturer buat..

kat tmpt zana sendiri mmg ramai yg buat part time study.. kira kelebihan jugak sbb gaji still masuk then bila nak exam dapat cuti tanpa rekod.. then masa cuti tu just make sure ada yg tlg gantikan keje dia or make sure keje semua dah siap dulu..

CikPuanMiera said...

babe, opis aku memang gitu jugak.
sape yg further study akan dapat cuti tanpa rekod utk seat exam. tp depend on ketua jabatan jugak.
if ketua jabatan nak ko masuk balik opis after seat exam then ko kene ikot la. gitu.

tp mmg dorg ade hak.
macam aku jugak la. tapi bezanya aku ade time2 bos aku suh masuk opis semula :)

Mummy `Aish said...

N
Setau aku la kan..gov mmg bg kan cuti tanpa rekod utk staff yg amik partime stadi ni kan..coz jiran aku pun amik partime stadi gak memula..tp dia cam kesian kat satff dia..so dia amik fulltime stadi..then gov bg dia cuti 2 thn beserta gaji..bessttt ooo..tp tak tau la tmpt ko..mmg bnde cmni buat org lain jeles..kalau cm tmpt aku..di bg cuti khas utk mereka yg buat partime stadi..so automatik dorg ade xtra cuti khas utk exam tu..tp dgn syarat tiap2 thn kene attach slip pendaftaran semester dorg..huhuh

atty's said...

salam n..

kty rasa gomen mmg kasi cuti tanpa rekod kalo sambung study ni..

Jom baca: Senyum Lebar

Leonora Halim said...

Nza Princess... salam kenalan.. :)

inilah dinamakan benefit... tak salah tu... it's the same as maternity leave lah... gomen dpt cuti bergaji 90 days kan? best tu... adakah ini bermakna sume org nak beranak? takde la kan... hehe... part time study pun gitu lah... saya tak le part time study... cukup lah wat degree dulu.. xmo study dah... tapi ada kwn2 yg buat part time study ni.. penat depa.. sian sbnrnya... so cuti time exam utk depa tu sgt berpatutan... :)

mana tau Nza ada rezeki nak wat MBA/ PhD plak lps ni.. :)

xoxo
Leonora

sweethOneY said...

Aku no komen hal mcm ni yunk. sbb bukan keja gomen kan. so tataw plak mmg ada cuti tanpa rekod ni. bestnyaa :D

tp pastikan la bila dh nak cuti tu kerja siapkan. bukan pass kt orang lain :)

malarang_kak said...

saya buat part time stdy,tahun pertama masa sy kontrak terpaksa pakai ct rehat sendiri untuk exam.tahun dua,slps dah jadi staff tetap saya dah dapat kelulusan smbng belajar, dapat la ct tanpa rekod sebanyak 14 hari.tapi ct tu untuk hari yang ada exam je.

tapi ada satu tahun tu saya dapat bos yang tak ada otak lansung, sbbnya saya dah submit borang cuti berserta jadual exam sebulan awal dan lampirkan surat kelulusan dari pihak company untuk sambung belajar & kelayak ct, tapi lps saya hbs exam masuk keja balik saya dapat surat amaran sbb cuti lama, ya la saya amb 9 subjek k..mst la cuti lama.9 hari cuti tanpa rekod yang lain saya guna ct rehat untuk stdy.ada la dlm 2 mgg sy ct.mmg bodoh gila bos tu.

saya sokong kata leonora tu:itu ada la benefit so tak salah,mcm orang cuti bersalin kan, lbh kurang mcm tu la.kalau sapa yang nak rasa cuti tanpa rekod macam tu kena la sambung belajar,hehe...

bukan senang belajar smb keja,tapi untuk majukan diri ke arah yang lbh baik, kita terpaksa lalui sebarang tomahan & kesusahan,huhu.

Anonymous said...

N,
memang kalau keje gomen, xkira either full gov or bdn b'kanun ke memang ade pekeliling sal smbg blaja nih...cume kalau bdn berkanun mmg kelebihan x sama dgn full gomen..means mcm full gomen boleh dpt cuti blaja b'gaji penuh tp pekeliling ni x terpakai kt bdn berkanun..maybe kt tpt u pon x t'pakai pekeliling nih...
pasal cuti nih sy rase staff tuh sdri patut tau...x boleh nk salahkn tpt keje die...mmg katenye nk wat t'baik utk diri & department tp sbnrnye diri lg byk kot..maksudnye kdg tuh dh hbs study minx keje tpt lain yg bg lebih byk benefit..
kalau kite tgk, tpt keje swasta diorg x de cuti khas utk exam nih..majoriti kwn2 sy yg further study t'paksa amek cuti rehat lah..xpon terpaksa lah amek MC utk hadiri exam..yelah, kdg2 cuti pekerja swasta nih x smpai 20hari pon sethn..terpaksa lah diorg berkorban utk kebaikan diri sdri..tp slalunye if kite blaja PJJ xde midterm exam juz terus final exam jek...class slalunye mlm or weekend jd xde lah masalah byk sgt tentang cuti ni...kalau kite ikhlas sume tu x jd masalah sbnrnye..Insyaallah ade je jalan yg t'baik utk kite..=))

Anonymous said...

wahai saudari,saudari ni kakitangan k'jaan kan? hr tu induksi lulus periksa x? kan dah JELAS LAGI NYATA dinyatakan dlm Perintah Am Bab C Perkara 44 (Xsilap sy) : Kelulusan Cuti Tanpa Rekod utk pegawai yg menghadiri peperiksaan tp dengan syarat ATAS BUDI BICARA KETUA JABATAN. so dh ketua jbtn luluskn,awk takde hak la nk bising2.. ke awak dengki ngan kawan awk tu? klau dengki sgt,pegi la smbung belajar...takde sape halang pun..lagipun ini adalah selaras dgn hasrat kerajaan yg menggalakan pembelajaran berterusan spanjang hayat. Ape awk kata? Tak adil sbb dia dpt cuti lebih? eh,hello saudari..membe awk tu tak dtg keja sbb DUDUKI EXAM taw,bkn saja2 cuti pegi makan angin! ingat seronok ke pegi buat exam?? sakit otak taw! maaf ckp ya,tp sy malu dgn awk sebagai seorg kakitangan kjaan yg punyai perasaan iri hati trhadap org lain! lain kali sebelum nk ckp tu,SELAK DULU PERINTAH AM DAN PEKELILING..
harap penjelasan sy dapat buat awk faham.

pRincESs_N said...

wahai ANONYMOUS yg x berani letak nama....i've told in dis n3..yg staff tu adalah KONTRAK...so..dlm pekeliling or even surat tawaran da tertulis 'kakitangan kontrak TIDAK dibenarkan utk mengambil CUTI TANPA REKOD'...ok clear...?? actually..ketua jabatan saya sndri TAK APPROVE permohonan staff ni..sbb die TAK LAYAK...

xde niat nk mendengki ke ape...haloo..aku xkn memekak klo pkara ni adil. Dia ambil cuti & at the same time kerja dilengah2kan, byk pending. As a pegawai atasan dia, rmai staff lain complaint psl kualiti kerja dia. So im stressed & luahkan kt blog SENDIRI...salah ker..??

sebelum nk hentam org, boleh x selidik dlu latar belakang...plz laa wehh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...