Wednesday, April 28, 2010

TIPS KAHWIN : amaLan bg buNga teLur...

aKu nk sHare inFo sKet gn kOrg....

hasiL GOOGLE aRitu...tJumPe paSaL aMaLan bg BUNGA TELUR....

Let's cHeck iT oUt...

AMALAN LAMA Pemberian bunga telur pada majlis perkahwinan orang Melayu dikatakan sebagai simbol kesuburan. Tetamu yang menerima, diharapkan akan bersama-sama mendoakan pasangan pengantin dikurniakan zuriat, memandangkan kehidupan manusia bermula daripada persenyawaan benih telur.
Kira-kira sedekad yang lalu, majlis kenduri kahwin masih mengutamakan tradisi membeli beratus-ratus telur ayam untuk direbus di dalam periuk besar dan kemudian dimasukkan ke dalam bekas untuk diagihkan kepada tetamu.
Acara merebus telur ini juga ditetapkan sekurang-kurangnya dua hari sebelum majlis kenduri kahwin. Anggota keluarga, jiran dan kawan-kawan bakal pengantin akan duduk beramai-ramai bergotong-royong mengisi telur ke dalam bekas.
Sebanyak 90 hingga 150 biji telur rebus biasanya akan diasingkan untuk dipasang pada bunga telur bertangkai yang disusun menjadi bunga pahar yang, diletakkan di sebelah kiri dan kanan pelamin. Sepohon bunga pahar lagi akan mengiringi barang hantaran untuk pasangan mempelai pada hari bertandang.
Bunga telur bertangkai ini dicucuk pada pulut kuning sebagai lambang kesyukuran dan tradisi menyediakan bunga pahar pada pelamin masih diteruskan sekarang.
Itulah saja bunga telur yang disediakan pada majlis perkahwinan kini, yang setiap tangkai akan diberikan kepada tetamu atau kaum keluarga yang menepung tawar pengantin, selain pemberian kepada saudara terdekat.
aKu suKe..aKu suKe...aKu suKe....
aKu suKe iKut aDat..amaLan & tRadiSi Lame ni....
tRase UNIK sgtt....
sO...dOorgiFts for NZa WEDDING nTi wiLL be TELUR..
tp bKn BUNGA TELUR but BAKUL TELUR...
jnJi teLur kann....

3 comments:

♥z@z@♥ said...

wah yunk..nie mmg nak bunting pelamin la nie ek..bg emel address ko aku nak post something..hehe..but parktikkan after kawen ek..haha

atty's said...

yang lama masih tak dilupakan...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

zaza : haaa..tips2 ke..?? nak2...agagaga...

ayein_0905@yahoo.com

k.ty : jgn dlupakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...