Thursday, April 21, 2011

Post Natal checkup

Smlm appointment Post Natal checkup aku kt Annur...da sebulan kan. Aku kan Caesarean aritu, so Dr nk check luka luaran dalaman masa 'belah' nk operate tu sume. Yerr..'belah'..nk tau cane Dr belah tuk c-sect ni..sila search kt Youtube. Aku da search da..mnyesal tgk..cz lps tu br trase sakit operate ni..then tbayang2 'belah' tu ok..

Alhamdulillah...after Dr scan, she said rahim ok..luka luar dalam pon ok..cantik katernyerr. **cantik kerr...??Dr tipu...haha..
Dr suh amik vit,calcium..cz bF mother mmg kne amik calcium for our bones. Then,next checkup will be on May...Dr nk wat Pap Smear & brief psl family planning (at least 2,3 tawon).

Ade 3 bnde nk tnye korang laa...
1- darah nifas biasa brape lame yerr...?
2- then, lps da abes darah nifas next month kte akn period ke cane?period cycle akn back to normal ke?
3- wat Pap Smear tu sakit x..?
Soalan ni aku tnye korg sbb aku mls nk google...hehe..korg tlg jwb ekk...

K laa..love u'olls...!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

8 comments:

LyNn HaMzAh said...

rasanya kalau BF baby memang lmbt la period...ada kawan lynn tu dah nak dkt 2 tahun x period tau sebab BF baby...

darah nifas depends pada org...ada yang 2 minggu...ada yang lama sampai sebulan...

Mummy `Aish said...

Meh akk nak jawab soklan ko..hehe

1. Darah nifas selalu yer dalam 2/3 weeks je..tp tgk gak..kalau lebih dr tu..maybe ade something yg pelik kot

2. Kalau BF kan baby mmg akan lambat la dtg period tu..cam aku after abis pntg aku period coz aku BF kan aish time pntg je..kawan aku almost 2 years dia tak dtg period since pregnant smpai la anak dia nak dkt sethn ni..so normal la kalau period tak dtg2 if U BF kan anak...kalau tak BF kan anak akan cpt dtg dan..kalau b4 pregnant time period tu tetap saje..lps pregnant maybe jadi tak tetap da cm aku skg..huhuhu..susah nak jgka skg..

3. Pap Smear..even aku tak pernah buat..aku tnye kwn2 yg da buat..dorg ckp saket like doktor check bukaan time nak bersalin tu..saket gak la kan...coz 'Mulut Itik' tu nak di masukkan ckt dalam jln kite tu..

Sekian sahaja jawapan dr aku..heheh

sweethOneY said...

aku xleh nk bg komen bab ni. zero knowledge! :D

Azureen said...

meh saye jwb pengalaman saye (ayat skema giloss)

1. nifas tu bergantung klu 2-3mgu tu bese..cam i, sbln jua la..org kate klu BF cpt je abes

2. oleh sbb ko fully BF jgn terkejut klu xdtg2...aku dulu camtu gak peliks nape xde tp tu normal cuma ssh sket tang fmly planng je r..n after DH 9mth baru aku period n dia dtg cam dulu gak tp suke lewat dr bln2 sblmnye, means cycle xbrp nak tpt la..

chaiyok2 BF samapi aryyan besa k..etlist 6bln petama xmo campo2 k...

Ann GreenStrawberry said...

pap smear tu tak sakit langsung.. sebab dia buat cam seluk tu tapi lite2 je.. dia nak amik sample kat pintu rahim tu je...tak rasa apa2 pun..

malarang_kak said...

pap smear tak sakit,cuma malu kat doktor je,hehe..

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

erk...
kalo aku lak nak jawab soklan tuh..
nifas tu mmg 2-3 minggu jer tp depends..dia ada panggil satu lagi tuh..apa tah aku lupa..ko kena mandi jugak nanti ..

kalo bab2 period tu..kalo ko BF mmg lambat mai..cam aku setahun lepas deliver baru mai...mmg cenggitu..

pap smear?? nape aku xprnah buatpun..dari aku deliver sampai arini..dats mean dah 5 tahun sudah...so xtao camane...kih3

done!!

♥z@z@♥ said...

terpulang pada individu babe..atas org..mcm aku tros period tp x normal..2kali sbulan period..then masuk bulan ke 5 baru normal..x pernah wat pap smear..takut..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...