Friday, November 4, 2011

NZa's Marble cake

baking lg kiter...hihihi...tah..mcm rajin pulak...
kali ni try wat Marble cake...
amik resipi dari Butter Cake aku aritu...
tp aku alter2 sket...bahan pon aku ade tambah kurangkan...
masa wat tu yakin je...da la jrg wat cake..berani nk alter resipi kan..bajet Masterchef...
bahan-bahan:
 250 gram butter
250 gram tepung naik sendiri
200 gram gula kastor
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar serbuk coco/nescafe 
hiasan:
setengah cawan whipped cream yg telah diputar (klo nak)
sedikit coklat cip
 
cara-cara:
1. panaskan oven 180 celcius selama 25 minit.
2. Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Masukkan esen vanilla. Bila dah kembang, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Masukkan susu pekat sampai sebati.
5. Asingkan adunan kepada 2 bekas. Masukkan serbuk coco/nescafe td pada salah satu bekas.
6. Sapukan sedikit butter dlm loyang Letakkan adunan Butter dulu,lepas tu baru letak adunan coklat secara bulatan 'ubat nyamuk'. Faham ke? Letak adunan smpai setinggi 3/4 loyang.
7. Bakar selama 45-50 minit. Tips: cucukkan sebatang lidi kat kek. Klo lidi bersih maksudnya kek da masak.
8.  Untuk hiasan, bila kek masak, potong di bahagian tengah & sapukan whipped cream yg telah diputar & taburkan coklat cip (coklat mencair, sedap!). Atau sapukan whipped cream pada cake mcm icing taburkan coklat cip. Ikut mana suka. 
 
Boleh dimakan begini ...
boleh juga dimakan begini...

juga boleh dimakan begitu saja...hehehe...
ok...korang bole try resipi ni utk raya haji...sempat lg nk cari barang...
barang mudah dicari...very2 low cost...masa pon x sampai sejam...memang bebaloi...& sedap!




8 comments:

DILL said...

gila wajin ibu arryan ni.. kagum sy!

nanonano said...

ni kes nak perabiskan whip cream yg skotak bsr dlu ke? hehehe

asna cute said...

Aku tgk bahan n rupe senang n sedap. Bile tang buat aku rasa mcm susah lak hehe. Aku try buat butter cake dlu la bru try wat yg nie..

Leonora Halim said...

hmmmmm cedappppppp.....

♥z@z@♥ said...

sedapnye babe...mmg rajin la ko nie..

JIVEBUMZ said...

lately N rajin giler buat kek yer.. kalo dekat mau nak mintak sket nie... ok nanti dh beli oven harusss coba nie!

oneyani said...

yang aritu akak xbuat lagi..malasnye la..sempat ke tidak buat sebelum meletop ni..hihi

oneyani said...

yang aritu akak xbuat lagi..malasnye la..sempat ke tidak buat sebelum meletop ni..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...