Wednesday, September 14, 2011

Demi kesihatan...aku pasrah!

esok...15th Sept...genap Aryyan 6 months...
fyi, Aryyan da x fully bf...da campu fm starts a day b4 raya aritu...
disebabkan aku kerap kne bengkak susu...
so..pRincE_ZA cadang suh Aryyan campur fm...
b4 ni dia support aku nak fully bf Aryyan...
tp memandangkan kesihatan lebih penting & dia sndri x sanggup tgk aku sakit...dia request spy campur fm...
aku x amik pape supplement...just minum Horlicks utk tmbah susu...& pRincE_ZA suh aku stop minum Horlicks...sbb horlicks aku overproduce...
plus Aryyan skg da x byk menyusu...suka main...
Masa nk bli fm tu...perasaan aku bcampur baur ok...rasa nk nangis pon ade...
susu badan byk...tp x tertanggung...susu fm mcm2 dpn mata...tp x to nk pilih yg mane....
puas pk..betol ke x keputusan aku ni...adil ke x utk Aryyan..utk aku..utk pRincE_ZA...
last2...tekad...aku bli jgk fm..aku pilih ANMUM...
aku x terus bg masa bli tu..takes time jgk nk bg...cz hati ni berat sgt...
tp ms kt kg...kuatkan hati..aku bg jgk..Alhamdulillah...Aryyan x refuse..
so far...tgk die ok..iyak pon ok...x de muntah2...
smpai arini...bole kira..x smpai 10x aku bg Aryyan fm...
aku masih kuatkn semangat nk dulukan die gn EBM...
masa aku naik keje balik aritu...Ibu ngadu..Aryyan x mo frozen EBM yg dipanaskan...
tp klo yg fresh baru perah smlman dlm fridge biasa..dia nak...
tp klo da mengantuk sgt...sumbat frozen EBM..die minum ler jgk...
Aryyan ohh Aryyan....
Aryyan da besar...Aryyan da pandai pilih mane sedap mane tak...ermm...sobs...
Aku still wat routine pump...sehari 2x pump...
even sakit (nipple luka)...aku tahan jgk...demi mahukan yg terbaik utk anak..sape yg x nak kan...
then..klo aku x pump...bengkak susu bole terjadi lg...
tp klo susu tu da cmpur darah akibat luka...aku buang...
so...stock EBM sehari dpt dlm 10-15oz...plus frozen EBM 6-7oz...
cukuplaa smpai aku balik kerja...
cuma aku pesan kt Ibu...klo da tdesak tpaksa sgt..baru topup FM...
papepon...hati & semangat kne kuat...aku still support breastfeed...!

7 comments:

sweethOneY said...

takpe beb, kesihatan ptt didulukan. mmg berat kan mak2 nak bercerai susu ngan anak, tp fikir camni asal anak tu sihat, tu dh syukur kan...

tp tu lah aku ckp je, x penah kena lg. klo kena kt diri sendiri taula nnt rasa cemane kan :(

oneyani said...

akak selalu dgr kwn2 y fully bf ni sedih saat nk pilih FM(atas alasan tersendiri) mcm N lak sbb terlebih susu..akak nanti xtao la sebab ape..

ingat kan terlebih susu makin ok kan..rupenye ade efek lain lak..pape pon syukur N still dpt bf ayyan..namo sedih2 ye

atty's said...

insyallah ada hikmahnya tu N..

asna cute said...

kesihatan lebih penting. insyallah later dah baik maybe dia nak semula nanti mane kita tau kan. =)

Redbloodsnow said...

err...fm tu ape ek yunk. klo bf tu aku taw ler breast feeding. fm lak? di kepala aku dok say fridge magnet taw...hahahahaha.

sian ko. tu la kan. kesihatan tu penting.

juelee said...

murah rezeki aryyan.. rayyan pun start 11 month ritu dah top up fm, susu ku dah tak cukup hhuhuu

♥z@z@♥ said...

good luck yunk..bykkan sabar..jgn stress..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...